Oorzaak van onweer
In de lucht heerst altijd een elektrisch veld. Dit is normaal gesproken niet merkbaar. Er is echter een soort wolk die veel elektrische deeltjes bevat en dat is de onweerswolk of de stapelwolk. Deze wolken ontstaan doordat warme en koude, droge en vochtige lucht met elkaar in aanraking komen.
De positieve en negatieve elektrische deeltjes in een stapelwolk trekken elkaar aan om zich te ontladen. De deeltjes doen dat om weer neutraal te worden. Deze ontlading uit zich in een vonk: de bliksem.
Bijgeloof
In Germaanse streken dacht men vroeger dat onweer van de god Wodan afkomstig was. Men geloofde dat Wodan flitsen gooide naar de god Donar wanneer zij ruzie hadden. De Romeinen dachten dat de onweer en de bliksem van de god Jupiter afkomstig waren.
Onweersverschijnselen
De hoofdverschijnselen van onweer zijn de bliksem en het harde gedonder.
Bliksem
De bliksem die het gevolg is van de ontlading van de elektrische deeltjes gaat met een snelheid van 150.000 kilometer per uur. De temperatuur is ongeveer 30.000 graden Celcius.
Weerlicht
Ook treden er bij onweer vaak weerlichten op. Dit is een minder bekende term. Dit betekent dat de ontlading in de wolk zelf gebeurt. Je ziet dan alleen de wolk oplichten. De eigenlijke bliksem is nauwelijks zichtbaar.
Donder
Geluid gaat 340 meter per seconde. Dit betekent dat het gedonder meestal later te horen is dan de bliksemflits te zien is. Door het aantal seconden te tellen tussen de lichtflits en het harde gedonder kun je berekenen hoever de bliksem van je vandaan is.
Regen
Vaak gaat bliksem samen met een regenbui.
Veiligheid
Omdat onweer en bliksem gevaarlijk kunnen zijn, doet u er goed aan om ergens te schuilen. Wanneer u thuis bent kunt u het beste ramen en deuren sluiten. Ga nooit onder een boom schuilen bij onweer, dit is levensgevaarlijk. Haal bij zware onweer de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact. Raak ook geen kranen aan en ga niet douchen. De kans bestaat dat er ergens een waterleiding door de bliksem wordt geraakt.